top of page
Koolzaad in Dordrecht

Dordts Local

De Dordtse koolzaadolie is puur en lokaal. Zowel geteeld als geperst en gebotteld in Dordrecht.

Dordts Local

Sinds mei 2021 is er échte lokale koolzaadolie verkrijgbaar onder de naam Dordts Local. 

Bij het proces komt heel wat kijken. Het telen van de planten, het oogsten en persen van de zaden, het bottelen van de olie en het verhandelen van het eindproduct gebeurt allemaal in eigen beheer. De planten zijn een toevoeging aan het landschap. 's Winters zorgen de koolzaadplanten voor beschutting en later in het jaar zijn de bloemen een voedingsbron voor de bijen. Na de oogst wordt de plant volledig gebruikt: van de zaden wordt olie geperst en de rest wordt tot stro verwerkt. De pulp die overblijft na het persen, vormt eiwitrijke voeding voor de veeteelt.

De olie is volledig plantaardig en heeft een romige, nootachtige smaak. Lekker in een salade, maar ook om mee te bakken.

Koolzaadolie

Koolzaad

Koolzaadteelt is een duurzame teelt, door de verbeterende waarde van de bodem. In het voorjaar is koolzaad een bron van voeding voor insecten door de vroege nectar. Dit noemen we koolzaadhoning. Na de oogst is het stro een dankbaar product voor de koeien. Tijdens de persing komt de olie vrij, maar als bijkomstig product ook de koek. Deze koek is een bron aan eiwit voor onze melkkoeien. Al deze producten worden lokaal afgezet en hebben een duurzame oorsprong. 

Koolzaadolie wordt relatief gezien nog niet zo lang verkocht als etenswaar. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt als lampolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad (Brassica Napus). De smaak van koolzaadolie is heel mild en neutraal en wordt daarom weleens verkozen boven de aanwezige smaak van olijfolie.

bottom of page